Plättlagning!
Äntligen söndag, vilket vi alla vet innebär Veckans Plätt!
Eftersom det här är första Veckans Plätt måste vi ju ge alla plättar ett bra grundplättrecept, så ni har något att arbeta med när ni får våra nya tips senare! :)
Vi har följt ett kanonfint plättrecept och dokumenterat med bilder hur man gör fab plättar! Nu kan ni alla hänga på!
Först häller man 1 1/4 dl mjöl i en bunke...

Sen 1 tsk socker...

Najs...

Följt av 1/4 tsk salt...

När det är blandat knäcker man i ett ägg...

Och häller i 3 dl mjölk...

Nu börjar det likna något...

Efter det är hoprört tillsätter man 1/2 msk smält/flytande smör/margarin...

Vi körde på flytande...

När det är nerrört kan man välja att tillsätta 1/4 tsk bakpulver...

Vilket vi gjorde för att få dem frasiga...

Därefter vispas allt ihop...

Och då ska plättlaggen värmas och smöras...

Nu har man en fin smet...

Som hälls i plättlaggen...

Så att de blir runda och fina...

Och man ska undvika att hälla utanför...

Efter ett tag (håll koll, det går undan!) ska de vändas...

Så att de blir lika fina på båda sidorna...

Hitta musse! Nu är de klara...

Kom ihåg att den i mitten är varmast! Fin blomma...

Ett plättberg som heter duga...

Hitta musse igen! Sylt och grädde blir yummie yummie...

Mmmmmmmm...

Efter maten får man inte glömma att städa...

Lycka till med era alldeles egna plättar! Och kom ihåg...
Lätt som en plätt! ♥
Eftersom det här är första Veckans Plätt måste vi ju ge alla plättar ett bra grundplättrecept, så ni har något att arbeta med när ni får våra nya tips senare! :)
Vi har följt ett kanonfint plättrecept och dokumenterat med bilder hur man gör fab plättar! Nu kan ni alla hänga på!
Först häller man 1 1/4 dl mjöl i en bunke...

Sen 1 tsk socker...

Najs...

Följt av 1/4 tsk salt...

När det är blandat knäcker man i ett ägg...

Och häller i 3 dl mjölk...

Nu börjar det likna något...

Efter det är hoprört tillsätter man 1/2 msk smält/flytande smör/margarin...

Vi körde på flytande...

När det är nerrört kan man välja att tillsätta 1/4 tsk bakpulver...

Vilket vi gjorde för att få dem frasiga...

Därefter vispas allt ihop...

Och då ska plättlaggen värmas och smöras...

Nu har man en fin smet...

Som hälls i plättlaggen...

Så att de blir runda och fina...

Och man ska undvika att hälla utanför...

Efter ett tag (håll koll, det går undan!) ska de vändas...

Så att de blir lika fina på båda sidorna...

Hitta musse! Nu är de klara...

Kom ihåg att den i mitten är varmast! Fin blomma...

Ett plättberg som heter duga...

Hitta musse igen! Sylt och grädde blir yummie yummie...

Mmmmmmmm...

Efter maten får man inte glömma att städa...

Så gör man gott folk!
Blev det jobbigt att läsa? Plätten&Plättan kirrar biffen!
Till 2 portioner behövs det:
Blev det jobbigt att läsa? Plätten&Plättan kirrar biffen!
Till 2 portioner behövs det:
- 1 ägg
- 1/4 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 dl mjölk
- 1 1/4 dl vetemjöl
- 1/2 msk smör
- 1/4 tsk bakpulver (valfritt)
- smör eller flytande margarin att steka i
Såhär gör ni:
- Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Tillsätt ägg och mjölk lite i taget och vispa ihop till en jämn smet.
- Smält smöret (om ni inte har flytande) och tillsätt det.
- Låt gärna smeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Vi gjorde inte det, men det är ett fritt land.
- Rör ner bakpulver innan gräddningen om du vill ha mycket frasiga plättar.
- Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
- Smörj med smör, vispa upp smeten och häll i ett tunnt lager smet.
- Grädda dem ljusbruna på undersidan. Det går snabbt så håll koll! Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
- Lägg upp plättarna på fat eller tallrik och njut med sylt, grädde eller glass.
Lycka till med era alldeles egna plättar! Och kom ihåg...
Lätt som en plätt! ♥
Kommentarer ♥
Trackback